Warning: Array to string conversion in /home/toxictv/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 395
[acf field="pre_title"]
Array

Da li domaći pevači promovišu nasilje i ponižavanje žena?! Studentkinja svojim ispitnim radom otvorila oči svim slušaocima domaće muzike!

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Društvenim mrežama kruži snimak sa jutjuba na kojem autor, na osnovu kompilacija stihova popularnih pesama, prepoznaje promovisanje nasija u domaćim hitovima.

U opisu videa, autorka je napisao sledeće:

– Video je nastao kao ispitni rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Cilj je bio napraviti pregled domaćih i regionalnih (ex-Yu) pesama u čijim tekstovima dominiraju motivi ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru, odnosno muškog nasilja nad ženama u porodično-partnerskom kontekstu. Nasilje može biti psihološko, fizičko ili seksualno. U korišćenim pesmama ono se relativizuje, romantizuje, a neretko i promoviše. Sekvenca je podeljena na dva dela: na žensku i na mušku perspektivu – piše autorka (Ana Ninković).

Na pomenutoj listi je mnogo pesama, a neke od njih su veoma popularne i nijedno slavlje ne može da prođe bez tih hitova.

– Voliš li me kad pravi sam grubijan – peva Aca Lukas.

– Rano moja, rano ljuta, rani mene još sto puta – deo je pesme koju izvodi Ana Bekuta.

-Dok u znoju bilo koju noćas neku maziš, ja bih opet bila tepih po kojem ti gaziš… Volim ukus tvoga đona – reči su hitova koje peva Ceca Ražnatović.

-Za moje dobro gazi me, ne daj da život mazi me – stihovi su numere koju izvodi Tanja Savić.

– Udari me jako, da me zaboli – peva Seka Aleksić.

– Izbaci me kao da sam đubre ispred vrata – stihovi su pesme Jelene Karleuše.

– Da te sačekam za ćoškom i opaučim – stih je pesme pokojnog Đorđa Balaševića.

– Za nju je tip da je psuje i bije – hit je Olivera Mandića.

– Ti si tu da pljnueš mi u lice, da ne valjam – peva Nataša Bekvalac.

– Ti nikad nećeš biti kao moja mati, što je bila ocu mom… Kraljica, sluškinja, sve, al’ nikada po svom – stihovi su poznate pesme „Kao moja mati“ Zdravka Čolića.

Neki korisnici jutjuba su podržali objavljeni video, dok drugi smatraju da su se pojedine pesme nepravedno našle na ovoj listi.

„Nismo svesni šta slušamo“, „Odlično urađen video“, Bravo, odlična tema“, „Nismo ni svesni kakve poruke mnoge pesme šalju“, „Neke nisu baš o nasilju, ali jesu o nezdravoj vezi“, „Neke pesme su nepravedno na ovoj listi“, „Da li ste realni, pa nije ovo sve bukvalno“, „Svaka čast za ideju, ali nekim pesmama ovde stvarno nije mesto“, samo su neki od mnogobrojnih komentara.
Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Povezani članci

 

Najnoviji članci