Trideset godina od smrti najvećeg boema Tome Zdravkovića!

Pročitajte još

Aleksandra Aleksov
Novinar na Toxic TV

Na današnji dan, navršava se trideset godina od smrti legendarnog Tome Zdravkovića, a baš ovih dana, zahvaljujući filmu snimljenom o njemu, legenda o jednom od najvećih boema življa je nego ikada

Njegove pesme su čista emocija i on je bio u odnosu na većinu ljudi daleko više satkan od osećanja. „Dao sam vam dušu svoju“ piše na spomen ploči u njegovom rodnom selu Pečenjevce blizu Leskovca. I stvarno je Toma Zdravković muzici i ženama dao dušu. Zbog toga i njegove pesme diraju kao najprecizniju metu, srce svakoga ko ih sluša.

Kada slušate priče o raznim boemima, pa ih zatim uporedite sa Tominom pričom, shvatite da su ovi prvi bili boemi samo u namerama i željama. Toma je hrabro vodio istinski život istinskog boema.

Kafana koju je kasnije opevao u svojim pesmama postala je njegova druga kuća, a ispred jedne u Leskovcu srela ga je Silvana Armenulić. Bilo joj je žao mladića koji spava na klupi. Razgovarala je sa gazdom kafane i Toma je dobio posao.

Kada je svoje emocije pretočio u pesme, nastale su melodije i reči su obeležile narodnu muziku. Zapravo, njima je Toma izgradio svoj osobeni muzički stil. Nisu to više bile ni „samo narodne pesme“. Postale su to Tomine pesme.
Prethodni članakPreminuo Ivan Tasovac!
Sledeći članakNikola Jokić postao tata!

Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Aleksandra Aleksov
Novinar na Toxic TV

Povezani članci

 
spot_img

Najnoviji članci