[acf field="pre_title"]

BIO APOTEKA! Prirodni lek: Znate li šta se događa ako svako jutro pojedete 3 suve šljive

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Zbog sadržaja pektina, koji u crevima nabubri, šljive omekšavaju stolicu, što je vrlo bitno kod lečenja hemoroida ili crevnih oboljenja. Regulisanjem probave preventivno se deluje protiv nastanka raka debelog creva, a pektin snižava i holesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za lečenje raznih tegoba, pa se najviše preporučuju kiselkaste sorte. Suva šljiva takođe je odličan lek ako se uzima na prazan želudac ili sat vremena pre jela.

Šljive pomažu kod oboljenja i detoksikacije jetre, krvi i celokupnog organizma.

Budući da podstiču izlučivanje mokraće, korisne su u lečenju reumatizma, arteroskleroze i anemije.

Takođe, pomažu kod bolova u grlu i angine, kao i u lečenju raznih kožnih osipa i zaceljivanju rana. Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama, pogotovo kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, bolesti jetre, kod fizičkog i mentalnog umora i smanjenog apetita.

Foto : Envato.

Na svetu postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima A, C i E, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima i kalijumom. A evo u čemu još pomažu:

Štite srce

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara.

Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala, koji loše utiču na pamćenje.

Pomažu zdravlju očiju

Šljive su posebno korisne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u njima mogu pomoći da se smanji rizik od degeneracija makule, bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba.
Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Povezani članci

 

Najnoviji članci