[acf field="pre_title"]

Komplet lepinja užitak za sva čula! Ovaj specijalitet odneo je prvu nagradu za najbolji doručak na svetu

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Komplet lepinja odnela prvu nagradu!

„Lepinja sa sve“, užički specijalitet, proglašena je za najbolji doručak na svetu po oceni sajta Taste Atlas.

Čuvenu užičku pekaru i danas poznatu po „lepinji sa sve“ otvorio je užički gazda Vlajko Čarapić, odmah posle Prvog svetskog rata.

Posle Drugog rata, preuzima je država, a zatim čuveni pekar, majstor Radomir Šuljagić svoju pekaru premešta u ovaj objekat. Milan Lazić tu dolazi na zanat 1953. godine, kod svog kuma.

– Kad je Radomir ostario 1968. godine, mog oca Milana postavio je za ortaka, s tim da godinu dana radi džabe, a Šuljagić da uzima zaradu.

Ovaj dogovor se odužio na tri godine, tada stari majstor izlazi iz posla, uz uslov da se ime pekare „Kod Šuljage“ sačuva, što je i učinjeno – objašnjava sadašnji vlasnik Dragan Lazić, pišu Novosti.

On je užički brend zvanično registrovao, a „lepinju sa sve“ zovu još i – komplet lepinja.

Užičani smatraju da je komplet lepinja, osim što je ukusna, korisna i praktična. Posle ovako sitog doručka lako je uspešno započeti dan a, tvrde Ere, pomaže i prilikom „vraćanja očinjeg vida“ posle pijanstva.

Na početku njenog istorijskog trajanja, „lepinja sa sve“ spravljana je u pomenutoj pekari za svega pet – šest užičkih gazda: spremala se zagrejana lepinja sa kajmakom i pretopom, uz to, od šegrta su gazde obično tražili da im ponesu i kuvano jaje, a ovi su počeli naručivati – „lepinju sa sve“.

Tako je naziv erskog specijaliteta rođen pre samog proizvoda: krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, u lepinju sa sve počinje se stavljati i razmućeno jaje, čime je ona dobila svoju konačnu recepturu.

Domaća lepinja iz furune se „fikne“ vodoravno, poklopac se podigne a unutra ide 50 grama starog, zrelog i slanog kajmaka i jedno jaje. Onda se kompletuša zapeče dok ne postane rumena. Pa se kutlačom dodaje pretop od pečenja. Moča ide po želji.

Danas komplet lepinju obožavaju na svim meridijanima.

Gloria.rs
Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Povezani članci

 

Najnoviji članci