[acf field="pre_title"]

Preminuo čuveni kompozitor Zoran Simjanović

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Toxic TV
Toxic TVhttps://toxictv.rs/
Toxic TV uredništvo

Čuveni srpski kompozitor Zoran Simjanović, preminuo je danas u 75. godini od posledica koronavirusa. Zoran je bio u bolnici prethodne dve nedelje, ali je nažalost izgubio bitku sa koronom.

Rođen je 1946. u Beogradu, gde je kao dečak išao na časove klavira, a već kao tinejdžer počeo je da svira u sastavima „Siluete“ i „Elipse“, prvim beogradskim rokenrol grupama.

Zvali su ga „srpskim Morikoneom“, a dok ga jedni smatraju najboljim srpskim kompozitorom filmske muzike, drugi ga smatraju legendom srpskog filma, muzičkim genijem, „doktorom za muziku“, a mnogi studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu nazivali su ga omiljenim profesorom.

Zoran Simjanović
Zoran Simjanović, foto: ATA images

Pamtićemo ga po brojnim kompozicijama koje je napisao, a između ostalih komponovao je muziku za filmove „Specijalno vaspitanje“, „Miris poljskog cveća“, „Nacionalna klasa“, „Zemaljski dani teku“, „Sećaš li se Doli Bel“, „Otac na službenom putu“, „Sok od šljiva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkan ekspres“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Jagode u grlu“, „Sabirni centar“, „Tango argentino“, „Virdžina“, „Besa“, „Bure baruta“, „Tito i ja“, „Urnebesna tragedija“…

Komponovao je muziku za više od 60 igranih filmova i više od 50 televizijskih filmova i serija, isto toliko animiranih i kratkih filmova, kao i za više stotina reklamnih spotova.

Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Toxic TV
Toxic TVhttps://toxictv.rs/
Toxic TV uredništvo

Povezani članci

Najnoviji članci