[acf field="pre_title"]

TEN BEZ NEPRAVILNOSTI! Da li je vitamin C novi čudesni sastojak za lice?

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Možda su vas učili da vitamin C treba da bude prvi korak u svakodnevnoj rutini nege kože. Ali dermatolog Ana Santamarina za Vogue tvrdi da bi trebalo da preispitate svoju svakodnevnu upotrebu, jer određene formule vitamina C traju duže od drugih. „Čisti vitamin C stvara rezervoar u koži“, kaže ona. „Može da se akumulira do tri ili četiri dana, tako da njegova svakodnevna upotreba ne bi bila neophodna, sve dok vitamin C ima određene karakteristike.

Vitamin C i nega kože
Kako Santamarina napominje, to se ne može uraditi sa svim formulacijama: to mora biti proizvod sa 10 do 15% askorbinske kiseline pri pH od 3,5 ili niže. „Na ovaj način se može akumulirati u tkivima do četiri dana, što znači da se može koristiti tri ili četiri puta nedeljno“, kaže ona. U stvari, studija Topical L-Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies koju je sproveo dr Sheldon R. Pinnell otkrila je da 15% askorbinske kiseline formulisane sa pH od 3,2 ima poluživot na koži od oko četiri dana.

Stručnjaci preporučuju serum sa procentom većim od 8%, sa zlatnim standardom od oko 12%, ali Santamarina naglašava da se pH takođe mora uzeti u obzir. „Koncentracija nije uvek najvažnija stvar, niti je ono što čini aktivni sastojak više ili manje biodostupnim i efikasnim“, nastavlja ona. „To je kombinacija faktora kao što su pH i zaštita od sunca. Glavni nedostatak čistog vitamina C je njegova nestabilnost. Ovo se može desiti u kontaktu sa alkalnim pH i u kontaktu sa vazduhom ili svetlom.”

Foto :Envato

Ako odaberete ampulu ili serum sa vitaminom C formulisan sa 10 do 15% askorbinske kiseline pri pH od 3,5 ili niže, možete koristiti ovaj aktivni sastojak zajedno sa ostalima da biste zaštitili kožu. Opcija za one dane kada se vitamin C ne koristi može biti niacinamid . „To je antioksidant i takođe poboljšava tonus kože“, kaže Santamarina. Osim toga, odličan je za sve tipove kože i ima antiinflamatorno dejstvo.

Iako je popularan sastojak, realnost je da vitamin C nije za svakoga. Postoje i druge formule antioksidansa koje mogu pomoći na sličan način. „Dobra reputacija vitamina C je zaista opravdana, ali srećem ljude kojima ne deluje dobro, a oni i dalje insistiraju. Naravno, možete isprobati različite formule, ali kao što im ja uvek kažem, „Možda ova aktivna nije za vas i možemo da potražimo drugu koja je bolje prilagođena vašoj koži“, kaže Santamarina.

Andrea de Araujo, direktor centra Sibarite Beauty & Medical Ekperts, objašnjava važnost ne fiksiranja na upotrebu vitamina C—on uzrokuje blagi piling koji može oštetiti kožu ako se ne navlaži—i postojanje drugih opcija. „Postoje mnogi drugi aktivni sastojci koji su antioksidansi i ne izazivaju reakcije“, kaže de Araujo. „To može biti ekstrakt hiperikuma — listovi ove biljke su bogati antioksidansima i štite od starenja dok hidratiziraju i popravljaju. Takođe, ekstrakt hamamelisa sa taninima i flavonoidima za zaštitu kože.”

Iako smo usvojili pogodnost nanošenja vitamina C ujutru, ne isključujte dvostruku upotrebu ujutru i uveče. „Ujutro je odličan antioksidans koji može da apsorbuje štetu koju UV zraci izazivaju na koži“, kaže Santamarina. „Kombinacija 15% askorbinske kiseline sa vitaminom E smanjuje pojavu opekotina od sunca za više od pola. Vitamin C takođe može zaštititi kožu od gradskog zagađenja. Ako ste imali frakcioni laser, preporučio bih vam da ga koristite dva puta dnevno jer se pokazalo da pomaže u lečenju.”

Najveći problem sa vitaminom C je njegova stabilnost, što znači da ako nema veoma stabilnu formulaciju, može lako da oksidira. „Kada vitamin C postane narandžast, to je zato što je oksidirao — a ako je braon, vreme je da ga bacite“, objašnjava on.

Konačno, Santamarina preporučuje upotrebu vitamina C od oko 25 godina pa nadalje. “Ovo je kada enzimi koji razgrađuju kolagen počinju da se razmnožavaju – a dobar vitamin C nam pomaže da stimulišemo sintezu ovoga”, kaže ona. Ovde pronađite izbor proizvoda sa vitaminom C koje preporučuje dermatolog da biste podstakli upravo to.

 

 

lepotaizdravlje.rs
Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Povezani članci

 

Najnoviji članci