[acf field="pre_title"]

ČOLA PROSLAVIO 72. ROĐENADAN! Pogledajte zanimljive detalje iz njegove karijere!

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Najveća muzička legenda na prostoru bivše Jugoslavije, Zdravko Čolić danas proslavlja svoj 72. rođendan.

Čola je rođen u Sarajevu, gde se kao mali više zanimao za sport nego za pevanje.

– Prvo je bio golman u juniorima Želje, a ubrzo je shvatio da mu atletika više leži. Na jednom takmičenju je osvojio drugo mesto, odmah iza tadašnje atletske zvezde Nenada Stekića. Međutim, kako Čolić kao sportista nije postizao značajnije rezultate, a kako je bio talentovan za recitovanje, podrazumevalo se da učestvuje u školskim priredbama. Voleo je glumu, pa je primljen u Pionirsko pozorište gde je učestvovao u predstavama „Dečaci Pavlove ulice“ i „Kekec i Mojca“ – piše u Čolinoj biografiji.

Muzika mu je bila hobi, učio je gitaru i išao u muzičku školu. Crna Gora je na neki način kumovala njegovom muzičkom početku.

– Sa drugom Bracom Isovićem svirao je za društvo u parku, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice. U to vreme, Čolić je skidao repertoar sa domaćih i italijanskih festivala. U drugom razredu gimnazije, sa prijateljem Nedimom Idrizovićem otišao da provede praznike u očevoj vikendici u Baošićima. Na Idrizovićevo nagovaranje, prijavio se za takmičenje pevača amatera u Bijeloj. Pevao je „Lady Madonna“ grupe Bitlsi i osvojio drugo mesto, a i svoj prvi pevački honorar – objašnjeno je.

Karijeru je započeo kao član grupe Ambasadori. Nakon toga, bio je član Korni grupe u koju ga je doveo Kornelije Kovač.

Njegov prvi studijski album „Ti i ja“ izašao je 1975., kada je imao samo 24 godine, kao i serija jakih pesama poput „Vagabund“, „Igraš se vatrom“, „Loše vino“.

Među njegovim najvećim hitovima su pesme „Pusti, pusti modu“, „Pjevam danju, pjevam noću“, „Pjesmo moja“, „Loše vino“, „Mađarica“, „Glavo luda“, „Ti si mi u krvi“ i mnoge druge.

 

Informer.rs

 
Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Povezani članci

 

Najnoviji članci