[acf field="pre_title"]

POGLEDAJTE! Kompletan vodič za zdrav bronzani ten na licu bez bojazni od oštećenja kože i pojave bora!

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Možda nećete primetiti trenutne efekte prekomernog izlaganja suncu (opekotine od sunca i/ili osetljivost) izazvane uglavnom UVB zracima, ali vaša koža ipak može da pati od dugotrajnog oštećenja zbog štetnijih UVA zraka sadržanih u sunčevoj svetlosti, posebno dugih talasa UVA. Zbog toga nikada ne bi trebalo da tamnite bez primenjene zaštite posebno dizajnirane da blokira UVA zrake. Posledice mogu biti zapaljenje ćelija unutar epiderme, oštećenje DNK, foto-starenje i uništavanje unutrašnje strukture kože.

U nastavku vam predstavljamo 10 saveta profesionalaca kako da dobijete osunčani ten, bez bojazni da ćete oštetiti kožu i ubrzati starenje lica.

Zdrav bronzani ten na licu- glavna pravila
Oni sa osetljivom kožom verovatno će već biti svesni potrebe za korišćenjem prilagođene kreme za sunčanje kako bi izbegli upale. Ali zaštita vaše kože takođe zavisi od vrste izloženosti koju doživljavate, čak i ako se čini da to uopšte nije: hladno i oblačno nebo mogu da nas navedu da potcenimo intenzitet UV zraka. A prava istina je da čak 95% UV zraka može da prodre kroz oblake. Čak i zimi vaša koža zahteva zaštitu, jer su UVA zraci prisutni tokom cele godine.

Da bi se izbeglo prevremeno starenje i druga oštećenja kože, zaštitu od sunca treba prilagoditi u zavisnosti od lokacije, godišnjeg doba i doba godine. Stoga je važno koristiti posebno visok zaštitni faktor leti, ako se nalazite na velikoj nadmorskoj visini ili kada postoji značajna refleksija od pejzaža ili površina oko vas.

1. Piling za lice
Pre izlaganja suncu, uradite piling kože lica i tela. Na taj način, uklonićete mrtve slojeve kože što će doprineti zdravom, bronzanom tenu. Izbegavajte agresivne pilinge!

2. Nanesite kremu za sunčanje!
Bez obzira na ton vaše kože ili koliko lako gorite, krema za sunčanje je vaš najbolji prijatelj. Istraživanja sugerišu da svakodnevno nošenje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom smanjuje rizik od razvoja melanoma do 30 % i karcinoma skvamoznih ćelija za 40 %.

Dermatolozi preporučuju nošenje najmanje SPF 30. Ako ste svetle puti ili ste izloženi jakom suncu, preporuka se povećava na SPF 50. Afrodita Suncare krema za lice je napravljena bez parfema, posebno prikladna za vrlo osetljivu kožu. Za visoku zaštitu od UVA, UVB i IC zraka i plave svetlosti. S anti-age peptid karnozinom i laganom teksturom koja ne ostavlja bele mrlje.

Ako vam je potrebna još jedna statistika koja će vam pomoći da se držite kreme za sunčanje, znajte da dobijanje pet ili više opekotina od sunca u ranom životu udvostručuje vaše šanse za razvoj melanoma (najsmrtonosnijeg tipa raka kože).

Foto : Envato.

3. Pravilno nanošenje kreme za sunčanje za zdrav bronzani ten na licu
Koristite otprilike kafenu kašiku kreme za sunčanje kada mažete lice. Nanesite kremu 20 minuta pre nego što izađete na sunce, tako da koža ima dovoljno vremena da upije proizvod. Dok boravite na suncu nanosite kremu na svaka dva sata. Savet plus: Podesite alarm na telefonu kao podsetnik da nadomeštate kremu. Uz kremu, za zdrav, osunčan bronzani ten najbolje je da nanesete marmeladicu za lice.

Iako hladovina može biti zaštitna mera za minimiziranje izlaganja suncu i naknadnih oštećenja, sama senka nije dovoljna da pruži maksimalnu zaštitu. Još uvek ste izloženi suncu zbog… difuznog UV zračenja- svetlost koja indirektno dopire do kože nakon što se rasprši kroz vodu, vazduh ili druge atmosferske molekule. Stoga, potrebno je nanositi SPF kremu čak i kada ste u hladu.

4. Satnica je bitna!
Ako ozbiljno želite da izbegnete oštećenja od sunca, ostanite unutra između 10 i 16 časova, kada su sunčevi zraci najjači. Srećom, duži letnji dani znače da sa obe strane ovih sati još uvek ima dovoljno vremena da izađete napolje i osetite toplinu na svojoj koži.

5. Čisto lice- bronzano lice
Šminka i druga kozmetika mogu uticati na efekat UV svetlosti na vašu kožu. Uobičajeno je da ova kozmetika povećava osetljivost vaše kože i takođe može povećati šansu da dobijete opekotine od sunca. Zato se uverite da vam je koža lica čista i ne nosite nikakvu kozmetiku pre nego što počnete da uživate u sunčanju. Jedini izuzetak su losioni za sunčanje.

6. Hidratirajte kožu nakon izlaganja suncu
Kada se vratite u zatvorenom prostoru ili kada je sunce zašlo, uverite se da ne ostavljate kožu dehidriranom. Pijte puno vode i nanesite kremu posle sunčanja na izložene delove tela.
Korišćenjem dobre količine hidratantne kreme možete dobiti glatku i zdravu kožu. Korišćenje hidratantne kreme takođe vam može pomoći da dobijete savršen preplanuli izgled bez mrlja na koži lica.

7. Za zdrav bronzani ten na licu menjajte položaj tokom sunčanja
Pored toga što je važna nega pre, tokom i nakon sunčanja, važno je da ne budete izloženi sunčevim zracima satima u istom položaju. Stoga, menjajte položaj tokom sunčanja kako bi se boja ravnomerno rasporedila na celom licu i telu.

8. Ishrana
Da biste imali zdrav osunčani ten, bitna je i ishrana. Birajte namirnice bogate beta-karotenom i likopenom- paradajz, šargarepa, kajsije, lubenica. Uz to, ne zaboravite da pijete vodu, naročito tokom boravka na suncu. Samo je zdrava koža i lepa koža, a i njoj je, kao i ostatku tela, potrebna hidratacija i zdrava ishrana.

9. Zdrav bronzani ten na licu i tačka tamnjenja
Nemojte ostajati napolju duže nego što vaša koža može da izdrži. Melanin je pigment odgovoran za tamnjenje. Svako ima graničnu tačku za melanin, koja je obično od 2 do 3 sata. Nakon ovog vremena, vaša koža neće potamniti u određenom danu. Ako preplanulite preko te tačke, dovešćete svoju kožu u opasnost.

10. Zaštita za oči
Neophodno je da nosite zaštitu za oči/naočare tokom bilo kakvog izlaganja UV zračenju. Ako ovo ne uradite, kontinuirano izlaganje može oštetiti vašu mrežnjaču i dovesti do drugih problema sa očima kao što je katarakta. Uz to, neadekvatna zaštita kože oko očiju uzrokuje i pojavu bora. Takođe, skinite kontaktna sočiva.

 

 

Lepotaizdravlje.rs

 
Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Povezani članci

 

Najnoviji članci