[acf field="pre_title"]

NEIZMERNA TUGA! Dugogodišnji član Bijelog dugmeta preminuo Vlado Pravdić!

[acf field="leeds"]

Pročitajte još

Vest da je sinoć u Splitu preminuo Vlado Pravdić, klavijaturista grupe „Bijelo dugme“ rastužila je brojne fanove.

Tužne vesti je za „Avaz“ potvrdila njegova bliska prijateljica. Pravdić je, kako ističe, preminuo uoči 74. rođendana 6. decembra.

Tužne vesti je za „Avaz“ potvrdila njegova bliska prijateljica. Pravdić je, kako ističe, preminuo uoči 74. rođendana 6. decembra.

Rodio se u Sarajevu 1949. godine, a muzičku karijeru počinje 1965. Pet godina kasnije prešao je u „Ambasadore“ i sa njima prvi put ušao u studio.

U to je vreme vokalni solista bio Zdravko Čolić, pa je Zdravkova ploča „Plačem za tvojim usnama“ (1971) ujedno Vladin diskografski debi.

 

Na Vladinu nesreću, cela je stvar prošla prilično neslavno, pošto je orkestar potpuno prekrio orgulje, pa se od Vladinog prvenca ne čuje ni jedan jedini ton.

U proleće 1971. zamenio je u „Indeksima“ Ranka Rihtmana, kupivši od njega orgulje „Hammond T 202“. Sam je napravio „Leslie“ pojačalo.

Sa manjim prekidima zbog obaveza prema fakultetu, svirao je sa „Indeksima“ sve do jeseni 1973. i snimio ukupno tri i po singla: „Sanjam“ (1971), „I tvoje će proći“ (1973), „Samo su ruže znale“ (1974) i pesme „Povratak Džeka Trbosjeka i ostalog zla“ i „Ugasila je plamen“ na singlu „Plima“ (1972).

Odlaskom Davorina Popovića i Bode Kovačevića u vojsku „Indeksi“ su morali „na čekanje“, pa se Vladi ukazala prilika da za stalno pređe u grupu „Jutro“, koja se od 1. januara 1974. zove „Bijelo dugme“.

Vest da je preminuo Vlado Pravdić potresla je članove benda, ali i publiku koja je godinama pomno pratila njegov rad.

 

Gloria.rs
Najnovije vesti na email-u

Budite informisani o najnovijim emisijama, premijerama i najzanimljivijim vestima na Toxic TV kanalu

Povezani članci

 

Najnoviji članci