Potrebni sastojci:
80g dunje
80g jabuke
80g kruške
Limunov sok
Način pripreme
Za salatu od sirovih dunja potrebno je najpre voće potopitu u rastvor sode bikarbone i sirćeta na dvadesetak minuta, a nakon toga voće isprati pod mlazom vode.
Zatim voće iseckati na kockice staviti u posudu za posluživanje, pa preliti limunovim sokom.
Plodovi dunje se retko koriste u svežem stanju, najčešće se konzumiraju prerađeni u slatka, kompote, želea, džem i sok. Međutim, plod dunje sadrži mnoštvo vitamina i minerala. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor.
Kao kod većine voća i povrća nutritivna vrednost dunje gubi se termičkom obradom pa ju je poželjno češće koristiti u sirovom obiku.