Komorač, jestiva aromatična biljka, pomalo slatkastog ukusa, karakterističan je za područje Mediterana. Pored brojnih načina upotrebe u ishrani, on se već vekovima koristi i u medicinske svrhe. Zanimljivo je da su bukvalno svi njegovi delovi jestivi – koren, stabljika, sitni listovi, pa i semenke.
Ono što je važno zapamtiti u vezi sa pripremom komorača jeste da bi trebalo skinuti gornji sloj, koji je težak za stomak. Umesto toga, taj deo možete iskoristiti za obogaćivanje ukusa različitim sosevima ili čorbama.
Sada, kada znate nešto više o ovoj sjajnoj biljci, podeliću sa vama i jedan ukusan, lagan i brz recept, salatu koja je odličan prilog.
Potrebni sastojci:
– 100 gr celera
– 100 komorača korena
– 50g praziluka
– 100g mala jabuke
– Mirođija
– Za preliv :
– 1 mala kašičica senfa
– ½ mala kašičica meda
– belog luk sitno iseckan
– limunov sok
– 5ml maslinovog ulja
– 10g pavlake
Za ovu salatu potrebno je svo povrće dobro oprati I očistiti pa iseckati na komadiće po želji, nakon toga sve preliti prelivom. Za preliv je potrebno izmešati sve sastojke.
Ova salata preporučuje se svim zdravim osobama bez obzira na telesnu masu kao prilog uz bilo koje glavno jelo. Prijatno!